fredag 27 februari 2015

FlygQuiz

Vad är detta för Kärra? (Photo: R Jedemark)


Svar kommer senare....

torsdag 26 februari 2015

Jodå, civila kärror kan också flyga lågt! (Flp-id rätt svar)

Här har vi en "gammal dam"jag flugit med till USA och inom USA 1:a class.


Kärrorna som "visslade" förbi i  CAD West i det tidigare inlägget var i tur och ordning:

1.  Panavia Tornado GR-4

2. Harrier GR-7

3- 6. F-15

7. C-130 Hercules

8. Panavia Tornado GR-4

9. 2 st. Hawk 128

10. Hawk 128

11. Eurofighter Typhoon

12. F-15

13. Hawk 128

14 2 st. Harrier DR-7

15-16 Eurofighter Typhoon

onsdag 25 februari 2015

Helikopter 15



Denna "lilla" Helikopter gillar jag skarpt!

En mysig liten sak som ibland flyger lågt över mitt hus...

Jag fick en visning av Hkp 15 vid F 17:s Flygdag 2014 och såg då på nära håll vilken liten go kärra det är.

  

Anledningen till att hon ofta flyger över mitt hus är bl.a denna. Ser du flaggan så förstår du var jag bor...

Photo: Bloggansvarig Rolf Jedemark

Flygplansidentifikation och Cb-moln


Här är en mycket fin film i timelaps, där man ser hur ett Cb-moln (Cumulunimbus) bymoln växer till . Lägg extra märke till hur "Städet" på molnets ovansida utvecklas. (Filmen i HD)

När man ser detta typiska "städ" på avstånd kan man vara nästan säker på att det är en regnskur eller hagel under,

i en del fall också åska. På vintern/våren och sena hösten faller det snö eller snöblandat-regn ur molnet som  vi kallar byar av nederbörd. Inuti  själva molnet är det kraftiga vindar både uppåt och nedåt (turbulens). Här kommer då också ofta ett nerdrag av kalluft uppifrån som leder till kraftig turbulens  vid marknivå. Vi kallar det för by-vindar. Maxtopparna på vindhastigheten alltså. Dessa kan i vissa lägen uppnå stormstyrka, och i extrema fall till och med orkanstyrka. Man kan nästan kalla det för ett eget litet "vädersystem" som har ett eget "unikt" liv i sig själv.  Inom meteorologin kallas dessa system ibland för "celler" eller Cb-celler.

Inte roligt att flyga i sånt väder eller hur?


Nedan  en Flygplans identifikation..

Häng med nu, för här går det undan. Vilka är kärrorna som "visslar" förbi här?

Svaret kommer i senare inlägg.


tisdag 24 februari 2015

Moln och Flygplansidentifikation

Här har vi då svaren på gårdagens Quiz men vi börjar med en snygg bild av ett Cb-moln. Cumulunimbusmoln (åskmoln, skur, eller by-moln) Foto: National Geographic från Nationalparken Badlands S.Dakota USA.

Dessa vill vi helst undvika att flyga i om vi vill behålla vingarna kvar på kärran och maten i magen.

Fantastiskt vackra och dramatiska.

Cb-moln ska man dock inte vara rädd för, men man ska ha väldigt stor respekt för dom såväl på marken som i luften, då det finns oanade krafter som rör sig både nära, runt omkring, och i dom. (vänsterklicka på bilderna så får du dom i storformat)


Vad heter denna katt mån tro?

Denna lilla kissekatt  heter F-14 Tomcat.

Kärran ovan kommentarer överflödiga ...eller?



Flygplansidentifikation del 2

Här är 3 st "gamla" flygböcker som står i min bokhylla.

Principen för piloternas Flygplanskort är ungefär detsamma.Profilbild, foto och data.

Urvalet lite annorlunda givetvis.

Ca 10 cm höga och ca 5 cm breda. Dom var ihopvikta enligt "dragspels" metoden.

Passade bra i någon av flygoverallens alla fickor.

Böckerna här nedan är ifrån 1967. Kolla SAAB 37 Viggens Data! (vänsterklicka på bilderna så får du dom förstorade) "No details available at time for closing press".

Civilaircraft från 1992.

Vet inte om det finns nyare versioner av dessa idag. Någon som vet?

Har hittat dessa på en Antikbokhandel.



måndag 23 februari 2015

Flygplansidentifikation

Flygplansidentifikation

Eftersom jag var Flygpojke på F 11 i Nyköping så var detta en av våra ständiga och roligaste lektioner. Konstigt vore väl annars eftersom då F 11 var Sveriges största Spaningsflottilj.

Vi blev utrustade med ett antal sk. Flygplanskort (kommer senare att visa upp hur sådana ser ut) Lektionerna hölls av piloter som flög S 35 och S 32.

Här visades Svenska, NATO, och dåvarande Warsawapaktens kärror upp på diabilder som piloterna hade tagit, även kränkande båtar visades upp för oss.

Lektionerna var upplagda precis som för oss som för "riktiga" piloter, ingen skillnad på tillvägagångsätt där inte.

Efter ett antal lektioner och pluggande fick vi göra ett prov för att visa om vi hade "snappat" något.

Kommer i håg att jag var dålig, på WP:s kärror då de var ganska så lika varandra, men betydligt bättre på alla NATO-plan.

Det förekom också en del civila kärror, men dom var vi grabbar inte ett dugg intresserade av då. Under min tid vid Sturup, blev dom senare vardagsmat.

Idag hänger jag nog fortfarande med lite i flpid. Men jag märker att jag inte hänger med alls på civilflygsidan längre, eftersom jag inte längre jobbar med den sidan numera. Sedan tycker jag att det är fruktansvärt svårt att skilja alla moderna civila passagerarkärror ifrån varandra då jag tycker att dom är otroligt lika varandra...


NU till en liten "quiz" för er som följer min blogg.. jag kommer lite då och då lägga ut bilder och ibland videor för er, så får vi se om ni hänger med... svar kan ni lämna på min FB-sida..NU kör vi. (DE flesta av kärrorna har förekommit på filmer i min blogg, se gärna äldre inlägg.)

Jag börjar med dessa två: Vilka är kärrorna?


Bilder ifrån nätet (FB)


söndag 22 februari 2015

Flygböcker för Flygintresserade

Snart är det Bokrea ....Tips:

 Passa på att kolla in dessa två böcker....


En jättefin bok med fantastiskt fina bilder och fakta, mycket om militärflygplan bla.


Eller denna...

 Boken ovan innehåller mycket fakta om Flygplan Flygbolag Flygplatser, livet vid och omkring civilflygtrafiken. Ett måste för allmänintresserade som tycker att det är "spännande" att flyga civila passagerarplan, besöka stora flygplatser och vill veta lite mera hur det går till på en Storflygplats.

Faktaspäckad med alla förklaringar och flygtermer som för den oinvigde verkar vara rena "grekiskan".

Nej, jag är ingen "reklamgubbe" som är sponsrad, tro inte det.

Jag rekommenderar istället alla varmt, som är Historiskt Flygintresserade att i stället gå med och stödja en fin Svensk förening som heter Svensk Flyghistorisk Förening (SFF)

Hos dom kan du hitta de bästa Flygböckerna plus lite till, som finns att tillgå i Sverige idag.

lördag 21 februari 2015

SNOWBIRDS - Learn to Fly a Snowbird Tutor Jet - Buzz the CN Tower

(Film i HD)

Flyguppvisningsgrupper

 

The Snowbirds From Canada

En Fin uppvisningsgrupp från RCAF, som för mig är  lite okända och kanske även för många andra här i Europa?
Mig veterligen har dom inte varit i Europa, jag kanske har fel... Möjligtvis kan dom ha varit i Storbrittanien på någon uppvisning där?
Kolla denna lilla fina film, Pilot Captain Brett Parker går igenom hela cockpit med alla instrument osv. Riktigt informativt. Tutor = Skolflyplan. Han snackar "flygarspråk" på engelska, försök att hänga med. Det går fort, och här förekommer  "nästan alla" de flesta förkortningarna som används i flygterminologin också. Se nedan inlägg om flygradiokommunikation. Här flyger man över Toronto i Canada.
 Dom flyger i lite annorlunda formationer än som de vanligt "traditionella" grupperna gör, vilket jag tycker är kul, lite nytänkande där.
Jag tror att de försöker att efterlikna "Lönnlövet" som ju är Canadas nationalsymbol. Ibland även formationer som får mig att associera till en snöflinga...Kul, Kul
Kul och annorlunda. Kolla piloternas "Vingar.". är dom välbekanta kanske? Jämför  med RAFs
Inte så konstigt kanske, därför att Canada som land ingår  ju i det sk Brittish Commonwealth, (Engelska samväldet) vars överhuvud och beskyddare fortfarande är Drottning Elisabeth av England.
Se äldre inlägg om Red Arrows, där är killarna med, fast på marken...

...Och här i luften!

fredag 20 februari 2015

Flygradiokommunikation

Många flygintresserade tror ibland att "Kärrorna i luften" och i närheten av en flygplats  snackar med flygledning, torn, med varandra och kör med egna "häftiga" callsigns hela tiden.

Detta blir till mångas förvåning och i viss mån  en besvikelse när man upptäcker att så inte alls är fallet i verkligheten. Många har sett Flygfilmer  som "TopGun" och andra Krigsflygfilmer.

Dessa filmer har väldigt lite verklighetsförankring när det gäller flygradiokommunikation, tyvärr.

I själva verket är det ganska tyst på Flygradiofrekvenserna. Undantagsfall är om du befinner dig i närheten av en Storflygplats eller en Stor flygkontroll ACC tex.

Kastrup i Danmark och Arlanda i Sverige har ganska intensiv flygtrafik vid vissa tider. Då kan det förefalla som att det pågår en intensiv kommunikation hela tiden mellan piloter och Flygledare, vilket också är ganska fel... Förklaringen ligger i att det används så många radiofrekvenser för olika ändamål samtidigt. Radiofyrar är bara en i mängden som används för navigation. sänder morsesignaler.

För att kunna få en rejäl uppfattning om vad och hur man pratar med varandra i flygkommunikation bör man som amatör ha tillgång till ex en scanner som hela tiden scannar av ett antal frekvenser kontinuerligt.  Se bild nedan (klicka på bilderna så får du dom förstorade)

Du matar in ett antal på förhand valda frekvenser som hela tiden scannas av.

Hur tar du då reda på dessa frekvenser...? Kolla upp en Flygkarta, Finns hos KSAK att köpa, där står alla de viktiga frekvenserna sen gör du en liten behändig checklista som du plastar in och som du kan ha i plånboken.... se bilderna nedan

OBS! dessa frekvenser ovan är gamla och stämmer kanske inte idag, rekommenderas att uppdatera!

OK, glad i hågen knappar du för glatta livet in alla dessa på din scanner, och vad händer nu när du kör scanning?  Jo, du kommer att få höra någon kärra eller kontroll lite då och då.. kanske....?

Men vad tusan pratar dom om ?

Ja nu kommer det... du måste förstå Flygkommunikationen som är på engelska för civilflyget i kommerciell trafik. Svenska i regel för civilt bruk av icke-kommerciellt flyg ( Det är fritt val att använda Flygengelska/Svenskt språkbruk)

Vad göra ? Du köper denna!
Först nu, kan du kanske ha glädje av allt ovan...!

Missunna inte om du är intresserad, men vänta inte heller några "häftiga" konversationer som du ej heller kommer att begripa.

Som sagt Flygengelska är ett svårt och komplicerat språk med massor av förkortningar och specialuttryck som bara Flygledare, Piloter och Flygplatsfolk snackar. För utomstående helt obegripligt tyvärr. Ex nedan är ifrån JFK, en mycket trafikerad flygplats i New York och den amerikanska flygledningens språk skiljer sig markant ifrån den europeiska, dels därför att den är mycket snabbare  och för många av oss i Europa upplevs som mycket arrogant.....

Men som inom alla yrkesbrancher så finns det ju ett visst språk som bara de "införstådda" begriper. Flygradiokommunikation är just ett sådant.

Se Mina ÄLDRE inlägg nedan där finns många exempel som ovan.


Vingar


Jag har amorterat på livet, stått längst bak i kön

Aldrig haft semester eller tagit ut nån lön

Jag har levt som miljonär, och unnat mig allt

Den som lever på kredit för betala tusenfalt

Jag har förstått nu och jag vet vad jag vill

Vad jag ska göra och använda framtiden till

Jag ska köpa vingar för pengarna och flyga ut över ängarna

Jag ska köpa vingar för pengarna och flyga ut över ängarna

För det finns en särskild mening med att bara finnas till

Att göra det man måste är att göra det man vill

Jag skymtar en förmögenhet i skuggan av en dröm

där fåglarna är vilda när dom vaknar ur sin sömn

Jag har förstått nu och jag vet vad jag vill

Vad jag ska göra och använda framtiden till

Jag ska köpa vingar för pengarna och flyga ut över ängarna

Jag ska köpa vingar för pengarna och flyga ut över ängarna

När jag har flugit tusen mil ska jag flyga tusen till

För att göra det man måste är att göra det man vill

Mina vingar skall jag fästa med en kärlek som är sann

Mina vingar ska jag vinna och säja "Hej, jag vann"

Men du vinner ingen frihet utan att offra den du var

och vända dig mot vinden och skrika ut ditt svar

Jag har förstått nu och jag vet vad jag vill

Vad jag ska göra och använda framtiden till

Jag ska köpa vingar för pengarna och flyga ut över ängarna

Jag ska köpa vingar för pengarna och flyga ut över ängarna

 

En Sån vill jag ha:

  eller en sån här....

torsdag 19 februari 2015

Dangermen - Red Arrows HD

Alla har vi våra favoriter....

Men ibland uppvisningsgrupper är det enormt svårt att bedöma.

Jag går endast på känslan och själva "akrobatiken" i flygandet.

Vilka som är "bäst" blir en smaksak som man får behålla för sig själv anser jag.

Alla är bra på sitt egna vis.

Nu ska man komma ihåg att dessa piloter gör knappast någonting annat än bara flyger uppvisningar,

så det vore väl konstigt om inte dessa "luftens akrobater" vore duktiga så säg?


Av er som följt min blogg vet redan vilken grupp jag personligen gillar, men det hindrar ju inte för den skull att visa upp några som är minst lika bra.

Här är ett gäng jag gillar skarpt!

onsdag 18 februari 2015

tisdag 17 februari 2015

En Skön Kärra!


Detta hittade jag ibland mina Flygsamlingar...

Troligen fick jag detta A4 kort på Flygdagen 2004 på F 17

Sk 16 A

North American Sk 16 A Harvard 

Photo: Lars Lundin Från ett vykort troligen köpt i kiosken på F 17  1975-76


söndag 15 februari 2015

B-25 Mitchell

En kärra som för oss i Europa var ganska "okänd" var B-25 Mitchell. 

Den användes förvisso av RAF,

troligen mestadels då i mellanöstern och Nordafrika.

Men hos USAAF och Marine Corps. och US. Navy var hon en trotjänare. Framförallt i Stilla Havsområdet och runt Marshallöarna fram till slutet av WW II.

Är bland annat "filmstjärna" i den halvknasiga filmen Catch 22 som bygger på Joseph Hellers antikrigsroman Moment 22. Sedemera blev ett vedertaget begrepp (Moment 22) i all knasig och krånglig byråkrati.. men det är en helt annan femma.

 En sk medeldistans bombare av styktålig karaktär och väldigt omtyckt av piloter. 

Här nedan en fin och sevärd film om kärran och hur man flyger henne. OCH historiska filmklipp ifrån USS Hornet och ur  "30 sec over Tokyo".

Lyssna också på dessa fantastiska entusiaster som kan hålla dessa gamla Warbirds i ett så fint och flygande skick. Snacka om flygande historier i verligheten. Vi har sådana i Sverige också , fantastiska killar och tjejer!

 

 

fredag 13 februari 2015

P-38.Lightning.mov

Här En Mycket fin film om en härlig kärra som ibland kommer lite i skymundan bland "de stora" classical Warbirds. Men inte destå mindre en fantastiskt fin och modern kärra för sin tid!

torsdag 12 februari 2015

måndag 9 februari 2015

Advanced Flight Training with the AT-6 SNJ: Take-Offs, Approaches & Landings

 Nu Ska vi lära oss att flyga.. De mest elementära om flygning !

Titta vad lätt det är...och med en AT-6  givetvis, eller som vi i Sverige kallar henne SK-16...(The Pilot Maker)


Film Produced by the department of the Navy for advanced pilot training in 1953, this is still an excellent primer on take-offs & landings (along with qualified professional instruction..)

Probably the most produced "Advanced Trainer" in history, this aircraft was used by both the US Air Force (AT-6) and the Navy (SNJ) and by many other nations as the "Harvard." Renowned for her nimble, forgiving handling, it's only natural that this was the aircraft chosen when a double was needed for the Japanese Zero in numerous war movies and TV shows, including "Ba Ba Black Sheep" and "Tore Tora Tora!" This is the ship that thousands of pilots used to master more advanced skills before climbing into a real fighter.
Mera om denna Kärra här Lyssna på motorljudet.....
Och mera här!
( Copy And Paste)
 http://flygspectrum.blogspot.se/2014/12/julafton-julkalender-lucka-24.html

torsdag 5 februari 2015

Killar med "rätta virket"

"Flyguppvisningsgrupper"

Av er som följt min blogg, så har jag presenterat en del tidigare (se äldre inlägg )

Alla har vi våra olika favoriter.



Här ovan med President G. Bush,

 gänget som flög till månen 1969 i Apollo 11.

Michael Collins (USAF) 1930 -

Niel Armstrong (US. Navy) 1930 -2012

Edwin "Buzz" Aldrin (USAF) 1930 -

Apollo 11 var den första besättningen som förde människan till månens yta genom en månlandning . Den 21/7 kl 02:56 UTC.1969 tog

  N. Armstrong det första steget ut på månens yta ifrån månlandarens (Eagle) stege. Kort därefter kom också E. Aldrin ut genom att hoppa ner ifrån stegen. Själva vistelsen varade ca 2,5 timmar. I kommandomodulen (Columbia) var Collins kvar. Han  kom då att kallades för "den mest ensammaste människan i rymden" . Alla  tre återvände som synes lyckligt till jorden igen.

  Tekniken man använde påstås vara den mest moderna datatekniken, på den tiden. En del påstår att datorn ombord på månlandaren skulle motsvara ungefär som kraften i en Commodore 64.... Sant eller inte? Det lämmnar vi därhän tycker jag.

Aldrin är den som fortfarande är flyg och rymd-entusiast och är idag en frontfigur för att föra människan till planeten Mars. (Foto N. Armstrong)

Nu i dagarna är det 44 år (9/2 1971) sedan Apollo 14 med en "veteran" ombord Allan B. Shepard (1923-1998) var på månen. Shepard (US Navy) var den förste amerikan i rymden som gjorde ett "rymdskutt" i en Mercury-kapsel " Freedom 7" 1961.

tisdag 3 februari 2015

Någon som minns Linjeflyg?

(Filmen visar en B-737 från Arlanda)

Linjeflyg fanns på Ronneby-Airport (ESDF) på F-17 vid min tid som väderbiträde.

Då var det EXTRA noga med väderobservationerna allt för säkerheten givetvis.

Eftersom dessa kärror flög på helger och sena kvällar så skulle vi alltid vara två st som kollade vädret,

ca 1 timma före, och 1 timma efter start och landning Men vad jag minns så var det bara en TL.

Kärrorna Var bl.a  Convair Metropolitan (2-motorigt prop)
 

och senare var det Fokker F-28.

Linjeflyg köptes upp av SAS 1993.

..Men Denna lilla killen med "Rätta Virket" sitter och vaktar alla mina Flygböcker (klicka på bilderna och kolla Flygarhalsduken)!


Foton:  Bloggansvarig: Rolf Jedemark

måndag 2 februari 2015

A-4 Skyhawk Tico Warbird Airshow 2014 w/Onboard Video

Här är en ganska fin kärra som jag har "glömt bort" Den fanns också ombord på USS Fraklin D Roosevelt (hangarfartyg som jag har besökt)

Se denna mycket fina film i HD

Se även denna länk nedan

 

http://flygspectrum.blogspot.se/2014/11/f4b-phantom.html


You can sleep Tight if....

...You click on the picture!

(Photo SAAB and from SuperJets 2003 calender)

söndag 1 februari 2015

Any time, Baby! F-14b Tomcat

Inte illa av en så gammal kärra. F-14b Tomcat.

Som har behållits och vässats upp. Vilket visar att gamla system kan funka ganska bra trots allt.

Det får mig osökt att tänka på System 37 Viggen. Som gott och väl kunde ha fått vara kvar ett bra tag till men att skrota den var ett fruktansvärt slöseri med pengar. Men när man har politiker med "hönshjärnor" så blir det som det blir...Ett Svenskt försvar som nu alltmer ser mera än bara "vingklippt"ut!

Då blir det som man bäddar.....Då får man ha NATO som tröstenalle och sovkamrat i sängen.
Nu går det ju givetvis inte att gämföra USA och Sverige .. men ändå?