tisdag 31 mars 2015

Trött på flygplansbuller? Test idag!

En Ny revolutionerande innovation ska i dag testas på Flygvapnets JAS-plan.

- Vi lever i en alltför högljudd miljö nu för tiden säger Kapten L. Uhring på en pressvisning vid en av våra flottiljer.

- Allt i från gapiga och skrikiga människor, som kan verka störande i miljön, till våra flygplan, som också  kan föra lite oväsen, dessa verkar vara till viss irritation hos en del säger han. 

- Flygvapnet vill inte vara sämre än att vi  också kommer att bidra till en tystare ljudmiljö framhåller han.

Det är genom en tillsynes ganska enkel, men genial innovation som två forskare i USA nu tagit fram en sk. ljuddämpare för jetflygplan.

Dr. Dessie Bell och Mr. Chut Oph uppger inför en häpen publik  hur detta kommer att fungera.


Här ovan en bild ifrån ett Amerikanskt test.

- Man för helt enkelt in ett "rör" i själva förbränningsmotorns avgassystem fortsätter Dr. Bell och tillägger att själva rören är en sk. engångsvara som förbränner sig självt när flygpasset är över.

Billigt och miljövänligt!

.

- Med en enkel metod för man in själva "röret" i avgassystemet, startar upp motorn och genom värmen expanderar metallhöljet och "klistrar" sig fast av sig självt tillägger Mr. Chut Oph. 

-Höljet är av den nya typen av legering som kallas för Auvrillium (fransk), säger han.

Det kommer att ta några år innan dessa prototyper kommer att användas, men intresset är stort intygar de båda forskarna ivrigt. Ljudnivån från en flygplansmotor kommer med all sannolikhet att sänkas till allt ifrån nästan ljudlöst, till på sin höjd som från ljudet av en bilmotor avslutar de båda forskarna.

Här baktill för man in "röret" i en JAS:

Obs denna JAS (se bild ovan) här är också försedd med två st "Molnätare", dom ovala sakerna som hänger under vingarna, "äter" upp alla moln som finns framför flygplanet, på så vis flyger man alltid i molnfritt väder. (ännu ej tillräckligt utprovade ännu, tillägger man från väl underättad källa)  Fotograf: A. Nonym

Här jagar ett JAS-plan ett ryskt flygplan med dom nya molnätarna.

Prov med den nya Ljuddämparen kommer att ske i dag genom en överflygning vid Stortorget på eftermiddagen. Dom som ingenting hört eller sett, uppmanas idag att lämna rapport till närmaste lokala myndighet.



Två fina städer sommaren 2014, Vilka är dom?












Klicka på bilderna så få du dom större!


(Foto: Rolf Jedemark)

måndag 30 mars 2015

Håller koll längs våra kuster!

Det är inte så ofta man får se "ovanliga" flygplan på låg höjd där jag bor, av naturliga skäl.

Här är det mest "mina små vänner" ifrån en närliggande flottilj som är uppe och "kajkar omkring".

Det var ett bra tag sen jag överhuvud taget såg någon kärra från denna verksamhet i luften här.( se bilden nedan)

Inte så konstigt kanske, med tanke på att deras huvudsakliga uppgift i mitt närområde är mycket väl bevakat av annan verksamhet,  då mera av flytande-militär karaktär dock.

 

(Foto:Kustbevakningen)

Kustbevakningens flygplan är numera stationerad på Skavta om jag är rätt underrättad.

Vid min tid på Sturup så vill jag minnas att de hade en egen hangar där. Den låg lite undanskymd, men deras verksamhet märkte jag av då jag väderbriefat många av deras piloter.

Vet att dessa killar var väldigt duktiga på just lågflygning över hav, kusterna och skärgården.

Dom "bangade" inte heller för att flyga i dålig sikt och svåra vindförhållanden heller.

Man hör ganska så lite om just flygverksamheten, kanske för att den ligger nära underrättelse hållet.

I vilket fall som helst gör dom alla ett fint jobb i att sätta dit miljöbovar och tjuvfiskare mm.

Klicka på den grå länken nedan så får du reda på mera om Kustbevakningen.

http://www.kustbevakningen.se/ 

Lågtrycken står på kö just nu, liten väderskola

Lågtrycken står på kö just nu, och väntas passera men sina nederbördsområden

över södra Sverige.... i och med det, så drar dom också ner kalluften över oss,  Tyvärr!

 


Liten  väderskola

Så här fungerar vädersystemen Lågtryck och Högtryck

Vad är Jetströmmar?

Klicka på den grå länken nedan !

http://flygspectrum.blogspot.se/2015/03/what-is-jet-stream-and-how-does-it-work.html

lördag 28 mars 2015

Några kortfattade meteorologiska begrepp

En Meteorolog arbetar främst med att framställa en prognos för hur vädret på en viss plats, region eller ett område kommer att gestalta sig inom en framtida tidspunkt eller ett tidsförlopp.

Det kan röra sig om timmar, dygn (dagar) eller en veckoperiod.

Han/Hon eller dom försöker att gestalta ett framtida händelseförlopp när det gäller vädrets alla parametrar.

Inom meteorologin så kan man skilja på den speciella Flygmeteorologin och den allmänna meteorologin.

Flygmeteorologin är som namnet säger, till för flyget. Både den civila och den militära luftfarten har flygmeteorologer som i grund och botten arbetar på samma sätt. Det finns dock lite variationer här. Flygmeteorologernas arbetsplatser ligger ofta på själva flygplatserna eller i nära anslutning till dessa. I Sverige så sköter Flygvapnet med sina meteorologer väderservicen till sina egna kunder, dvs, Flygvapnets piloter och flygledare.

För den civila flygverksamheten är det oftast den statliga vädermyndigheten i respektive land som sköter väderservicen till  privata piloter och flygbolag. Det kan vara resp. lands Luftfartsverk eller privata flygbolags egna met- office som sköter den saken också, det kan variera ganska så stort från land till land. Privata väderbyråer kan också förekomma.

I grund och botten arbetar all såväl militär, och civil flygmeteorologi med flygsäkerhet och allmän säkerhet.

Flygmeteorologin arbetar oftast med de korta prognoserna, från timmar och till och med ner till minuter i vissa lägen. Flygmeteorologin kan te sig ganska "krånglig" för gemene man, då man mest jobbar med parametrar som sikt, molnbas (molnförhållanden) nederbördstyper, och vindförhållanden (turbulens) för flygplatserna och närliggande områden som flygplan flyger i.

Grunderna och basen för alla Meteorologers arbete utgörs utav väderobservationerna, som görs av väderobservatörer på en väderstation eller automatstation (digital) runt om i världen på bestämda tider.

Denna observation kallas för SYNOP, (samtida) Synoptisk väderobservation. Synop görs var 3:e timma och följer internationell GMT-tid. (UTC) 00, 03, 06, 09, 12, 15. 18, 21, dygnet runt alla årets dagar. Informationen består av siffror i kodad form.

Observationen består i kortfattat av en rapport om rådande molnighet, vind/styrka, sikt, rådande väder, (nederbörd ) barometertryck, ändring av barometertryck, temperatur/daggpunkt och molntyper/bas.

För flygets del görs det observationer på flygplatserna s.k. METAR, och METREPORT som är en i princip förkortad SYNOP, men mera anpassad för flygets krav, dessa Metar görs varje halvtimma (UTC) 0020, 0050, 0120, 0150 osv. I Metar anges sikt i meter upp till 10 km.  Molnbasen anges i fot.

Radiosonderingar ( väderballong som följs av radar) görs 2 ggr/dygn  00 UTC och 12 UTC.

Dessa mätningar rapporteras av en liten sändare som hänger under ballongen som mäter temp/daggpunkt och lufttryck vindriktning/styrka. På så vis kan man få en uppfattning om atmosfärens beskaffenhet uppåt i luften. Ballongen når ibland upp till 12000 m höjd innan den spricker.

Det finns andra typer av väderobservationer också men dom är mera specialiserade.

Sigmet. speciell vädervarning till flyget om isbildning, åska och turbulens.

Väderradar. Kan se nederbördsområden och intensitet.

Blixtlokaliserings instrument.

Kan se blixtnedslag och blixtar mellan moln.


Satellitbilder av olika slag

Tex: IR och Visuellt

TAF : Terminal Area (Airdrome) Forcast är en flygplatsprognos med nästan samma innehåll och kodbruk som en METAR. TAF  innehåller dock tidpunkter då väderparametrarna kan väntas att inträffa/avta/öka  eller variationer kan uppträda.

Väderkartor och modeller

All den data som produceras av ovan, rapporteras till olika vädercentra i världen i Sverige (SMHI).

Dessa sammanställs  till olika väderkartor av datorer. Meteorologen har nu att analysera dessa kartor och jämföra med varandra, Dessa kartor ligger till grund för prognosarbetet.

Men meteorologerna i olika länder har också tillgång till mycket sofistikerade datorer som är programmerade att jämföra inkommande data med tidigare väderdata.  Datorerna arbetar efter vissa typer av (modeller)  program som kan beräkna fram ett troligt väderscenario, eller väderförlopp, såväl upp i atmosfären och vid markytan framåt i tiden.



 Så här ser det ut vid  SMHI i Malmö där mina fd. kollegor arbetar.

På bilden nedan sitter Mats Andersson och lämnar sin väderprognos till ett antal lokalradiostationer i Södra Sverige (bilder: Rolf Jedemark)

Glöm inte att ställa  fram klockan 1 timma i natt !

fredag 27 mars 2015

Temperaturskalor C, K och F






Celsius


C

Även om Celsius skalan ursprungligen definierades av fryspunkten (och senare smältpunkten på is), så är nu skalan officiellt en härledd skala, definerad i relation till Kelvins temperatur skala.

Noll på Celsius skalan (0 °C) definieras nu som likvärdig 273,15 K, med en temperatur skillnad på 1 grad C motsvarande en skillnad på 1 K, vilket innebär att storleken på en enhet i båda skalor är lika stora. Detta betyder att 100 °C, tidigare definerad som vattnets kokpunkt, definieras nu som motsvarigheten till 373,15 K.

Celsius skalan är ett intervall system men inte ett ratio system, vilket betyder att den följer en relativ skala och inte en absolut skala. Detta kan man se eftersom temperatur intervallet mellan 20 °C och 30 °C är densamma som mellan 30 °C och 40 °C, men 40 °C har inte dubbelt så mycket luftvärme energi som vid 20 °C.

En temperatur skillnad på 1 grad C är likvärdig med en temperatur skillnad på 1,8 °F.

Kelvin-skalan används ofta  inom Astronomin/Fysiken eftersom uti rymden råder ett otroligt spännvidds-område på vad som är kallt och varmt, och att man slipper att använda "krångligt" stora tal.

Givetvis använder man inom vetenskapliga beräkningar potenser, men i allmän och populärvetenskapliga publikationer stöter man ofta på Kelvinskalan.

 


Fahrenheit är en termodynamisk temperatur skala, där vattnets fryspunkt är 32 grader Fahrenheit (°F) och kokpunkten är 212 °F (vid ett standard lufttryck). Detta sätter vattnets kokpunkt och fryspunkt exakt 180 grader isär. Därmed, en grad på Fahrenheitskalan utgör 1/180 av intervallet mellan vattnets fryspunkt till dess kokpunkt. Absolut noll defineras som -459,67 °F.

En temperatur skillnad på 1 °F är likvärdig med en temperatur skillnad på 0,556 °C grader


(Reservationer för fel)


Fahrenheit  som temperaturskala används i USA i alla vardagliga situationer.

SI-systemet med våra måttenheter används ytterst sällan I USA, där är man fortfarande ganska så konservativ när det gäller måttenheter.

När man är i USA eller stöter på vädermedia där, så gäller Fahrenheit.

Aktuell väderprognos live från Chicago Il, USA ?

Klicka på den grå länken nedan. 

http://www.nbcchicago.com/weather/

Tänk på tidskillnaden 7 timmar  Chicago (central time USA)

Vi ligger före här i Skandinavien.  

I Meteorologiska temperatur-sammanhang kan man  ibland stöta på något som kallas för Daggpunkt. Viktigt speciellt inom flygmeteorologin då det är den temperatur då vattenångan i luften kondenserar. Mera om detta senare inlägg framöver. 

onsdag 25 mars 2015

Tre Väderrelaterade Flygolyckor med kända Jazz/Blues/Rock artister

 Det är alltid tragiskt när flygolyckor sker, extra uppmärksammade blir dom när det visar sig att kändisar har omkommit.

Det uppstår genast spekulationer om allt möjligt ifrån nerskjutningar till sabotage.

Ju längre haverirapporteringen och haverikomissionens uppgifter dröjer, desto vildare spekulationer om olyckan.

Ännu sorgligare blir det för alla som jobbar eller har jobbat med flygsäkerhet i någon form.

1.

 Glenn Miller  (US)

Känd Jazz och dansbandsledare, omkom i en Flygolycka någonstans över Engelska kanalen på väg till Paris. Orsak: Troligen isbildning i förgasaren  på ett litet enmotorigt flygplan, vilket har framkommit i en haverirapport många år efter krigets slut.

  Klicka på den grå länken nedan

http://flygspectrum.blogspot.se/2015/03/musik-har-alltid-piggat-upp-i-militara.html

 

2.

Stevie Ray Vaughan (US)

 Känd Blues/rock gitarrist och två bandmedlemmar ur Eric Claptons

 Band (UK) omkom i en helikopterolycka när de var på väg till en konsert i Chicago . Riktigt vad som orsakade den olyckan vet jag för närvarande inte, men den är klart "väderrelaterad" då de, lyfte i dålig sikt och sedan troligen flög in i dimma, enligt nyhetsinslaget.

se länk nedan:

 

http://jazzspectrum55.blogspot.se/2015/03/stevie-ray-vaughans-death-in-1990.html

 

3.

Buddy Holly, Richie Valance  och J. P. Richardson "The Big Bopper" (US)

Kända rock och popmusikanter omkom när deras flygplan mötte en snöstorm i Iowa (USA) 1959. Det finns mycket omskrivet om denna olycka. Några detaljer går jag inte in på här, men den är klart väderrelaterad.


/


Det kanske finns flera, men dessa tre är ganska kända.


tisdag 24 mars 2015

Showdown: Air Combat P51 Mustang vs Me109. + moln

(HD)

Kolla in denna, massor av godbitar och unika historiska fakta, kanske din favorit kärra dyker upp? Visserligen lite väl lång men vadå?

Dagens molnbilder: Altocumulus (medelhöga moln) ca 3000 m - 4500 m

Dessa moln nedan förebådar i regel inget speciellt, mer än att man anar att det är oroliga luftströmmar i medelhöjds nivån, för flygaren upplevs dom som turbulenta, och i bland som att åka ruchkana på ett tvättbräde, lite skakigt med andra ord.. (bilder från nätet)

måndag 23 mars 2015

Never was so much owed by so many to so few - Winston Churchill

"Never was so much owed by so many to so few"

(HD)

 http://flygspectrum.blogspot.se/2014/12/julkalender-lucka-21-den-4e-advent.html

Klicka på länk ovan.

(HD)

Battle of Britain Day 2014 - Hawker Hurricane Spitfire Mk. Vc Spitfire Mk. IXe

(HD)

Land of Hope and Glory

 

lördag 21 mars 2015

Detta är "The Pilot Maker" Sk 16

Sk 16 förblir min ögonsten för alltid!

Kärt barn har många namn som sagt, för min egen del så kallar jag henne enbart för Sk 16 rätt och slätt. Eftersom hon är så omtyckt av både piloter och åskådare så har hon många smeknamn. Jag har skrivit mycket om henne tidigare i min blogg, men nu kunde jag bara inte låta bli igen, Jag har hittat en ny uppvisningsgrupp ifrån Canada, CHAA, som består av 4 st skönheter.

 När jag såg denna film blev det som rena julafton för mig igen... 

Denna film nedan är så fin att man bara njuter, den är dels fint filmad, och den ger verkligen den rätta känslan av att hur det känns att flyga henne. Underbart helt enkelt. Lyssna på ljudet! Hon spinner som en katt! Jag älskar denna kärra.

Detta mina damer och herrar, detta kallar jag att FLYGA!

 

Vill du se denna i HD (rekommenderas)

 klicka på grå¨länken nedan

https://www.youtube.com/watch?v=MB_-Nz89Afw

Musiken i filmen känner Du kanske igen ifrån filmen "The Battle of Britain" (slaget om England)

/

Kolla in kärrorna i bakrunden, även "Flyerboys" gillar Jazz!

/

Se även dessa äldre inlägg, klicka på de gråa länkarna nedan.

 /

http://flygspectrum.blogspot.se/2014/12/julafton-julkalender-lucka-24.html

/

http://flygspectrum.blogspot.se/2014/12/a-true-classic.html 

/

K-strimmor och restriktioner..



Nu är det nån röd jäv... som har varit uppe och varit rolig igen,

- Course you, Red Baron!


Bulltofta i Malmö, en gång för länge sedan...



(HD)


Är du intresserad av Flyghistoria, och Svensk flyghistoria i synnerhet? Gå med i SFF (Svensk Flyghistorisk Förening) så gör du en flyghistorisk kultur-gärning!

Klicka på grå länk nedan!

http://www.flyghistoria.org/

Denna kan du köpa hos SFF (rekommenderas)

 Jag har flugit som passagerare en gång till och från Bulltofta  1972 tror jag, det var, med Transair till

Rhodos i en Boeing 727.

 

fredag 20 mars 2015

Lite om allmän meteorologi

Det ganska ofta jag får frågor om moln, väder och olika väderfenomen, vilket kanske inte är så konstigt, eftersom jag har arbetat vid SMHI /Malmö-Sturup Flygvädertjänst som met.ass och väderobservatör där i ca 20 år. Jag  startade min karriär inom meteorologin vid Flygvapnets väderskola på  F 12 i Kalmar och som vlp väderbiträde på F 17 Ronneby.

Som min blogg antyder, så finns här redan en del inlägg om vissa meteorologiska fenomen i form av små korta och informativa filmer. Dessa är ofta på engelska.

Nu är ju flygmeteorologin mera specialiserad för flyg, piloter och flygsäkerhet och lite mera "komplicerad" än vad den allmänna "vanliga" meteorologin är, den som du till vardags möter i media radio och TV, men det hindrar inte alls att jag delar med mig lite av mina erfarenheter.

Jag har fått godkännande av "mina gamla kollegor" vid SMHI, så där är det grönt. Jag har fortfarande god kontakt med dom, kan jag inte svara, så tar jag kontakt med  SMHI. Nu är ju inte SMHI unikt, det finns vädertjänster i andra länder också. men det är SMHI som jag känner bäst. Flygvapnets vädertjänst är inte dåliga dom heller, men dom är specialiserade på det dom kan bäst, dvs. Flygmeteorologin. Främst då under sina egna aktiviteter och tillsammans med andra grenar inom försvaret.

Eftersom jag finns på Fb också, är det ganska naturligt att där kommer frågor.

Det är bara kul om jag kan besvara dom alla. Det finns ett enormt intresse för "väder" det vet jag. Jag har också haft några föreläsningar inom allmän meteorologi på Litorina Folkhögskola i Karlskrona. Det är något som kanske återkommer till hösten igen. Håll utkik.

Skall framöver starta en liten "molnskola" här på min blogg, med bilder och filmer från nätet.

Hoppas det blir till lite glädje för alla vetgiriga. Ni får gärna komma med frågor, så ska jag försöka svara så gott jag kan. Har ni bilder, så är Fb det bästa sätt att lägga ut bilder på.

Passar här på att göra reklam för SR:s Radio och TV meteorolog Mats Andersson (god vän och gammal kollega) som ska ha ett radioprogram i P4 under påsken lyssna på det. Annandag Påsk kl 1100 i SR P4.

Här har du Mats Andersson, känner du igen honom? (Foto:SR)

 

Vi kan börja med att avfärda något som kallas för "chemtrails" direkt, så har vi den frågan ur världen. Klicka på den grå länken nedan.

 

http://flygspectrum.blogspot.se/2015/03/chemtrails-och-kondensationdstrimmor.html




Spinning


(HD)

VARNING om Du är känslig och har lätt för att bli yr i huvudet ska du nog akta dig för att titta på filmen ovan. Det ser värre ut på film än var det är i verkligheten.

Men, spyfaktorn är hög här, till och med för vana piloter!

Även den tuffaste katten kan gå i spinn ibland!

Ibland till musik, kolla gärna min musikblogg, klicka på den grå länken 

nedan

http://jazzspectrum55.blogspot.se/2015/03/the-speakeasy-three-when-i-get-low-i.html 

Cornelis Vreeswijk - Sjuttonde Balladen (Live 1979)

Visst kan det förekomma en del fel och lustigheter i mina inlägg här ibland, men det får man ta med en "nypa salt". Det viktigaste är att Du och Jag har det trevligt här.

torsdag 19 mars 2015

Flyget i Sverige - Militärflyget - part 6 of 6

(HD)

Klippet är ifrån SVT:s TV program

På YouTube är det upplagt 2007, det framgår inte när originalfilmerna publicerades först i Svensk TV.

Jag tror att det är tidigare än 2007, kanske någon annan som vet?

Filmerna är i alla fall unika, då här finns Flyghistoriska klipp och fakta med.

Vill du se början på filmserien kan du klicka på äldre inlägg och gå bakåt.

Eller klicka direkt på den grå länken nedan. då kommer du till 1:a avsnittet sen klickar du dig framåt.

Jag vet att det numera förekommer irriterande reklam i nästan alla YouTube klippen idag, 

Dessa får du bort genom att använda gratisprogrammet Adblock Plus. Den kör du direkt som tillägg i din webbläsare. Då slipper du reklamen, funkar även på Facebook

 

http://flygspectrum.blogspot.se/2015/03/flyget-i-sverige-militarflyget-part-1.html 

Är du intresserad av Flyghistoria, och Svensk flyghistoria i synnerhet? Gå med i SFF (Svensk Flyghistorisk Förening) så gör du en flyghistorisk kultur-gärning!

Klicka på grå länk nedan!

http://www.flyghistoria.org/

onsdag 18 mars 2015

Lightning in Super Slow Motion

(HD)

Det konstiga är när Zeus eller Athena slänger iväg ett knippe blixtar så kommer dom alltid tillbaka igen till honom/henne!

På så vis har dom ju alltid hur många blixtknippen som helst att ta till, i alla lägen, var du än befinner dig på jordklotet!

Har DU varit snäll mot dessa gudar, och alltid haft goda tankar till dom, visat respekt för deras styrka, så har du INGENTING att frukta, om dom slänger i väg ett knippe då och då.

 ZEUS Vädrets, åskan och blixtarnas gud med sina symboler, blixten och örnen.

ATHENA Vishetens, åskblixten och krigsgudinnan med sina symboler, ugglan, krigshjälmen, skölden och blixtspjutet. (här utan NIKE, segerns gudinna)

 

Glenn Miller-Band leader (filmklipp)

Musik har alltid piggat upp i militära sammanhang, under WW II var den mest kända orkestern för de allierade trupperna

Glenn Miller Big Band. Han och hela bandet tillhörde USAAF.

 I Klippet ovan,spelas "St. Louis Blues March" av hans orkester.

Här är unika filmklipp !


This article is about the jazz musician. For other uses, see Glenn Miller (disambiguation).
Glenn Miller
Glen miller.jpg
Glenn Miller
Background information
Birth name Alton Glenn Miller
Born March 1, 1904
Clarinda, Iowa, United States
Died December 15, 1944 (aged 40)
Plane missing over the English Channel
Genres Swing music, big band
Occupation(s) Bandleader, Musician, Arranger, Composer
Instruments Trombone
Years active 1923–1944
Associated acts Glenn Miller Orchestra, Beryl Davis

Alton Glenn Miller (March 1, 1904 – missing in action[1] December 15, 1944) was an American big band musician, arranger, composer, and bandleader in the swing era. He was the best-selling recording artist from 1939 to 1943, leading one of the best known big bands. Miller's notable recordings include "In the Mood", "Moonlight Serenade", "Pennsylvania 6-5000", "Chattanooga Choo Choo", "A String of Pearls", "At Last", "(I've Got a Gal In) Kalamazoo", "American Patrol", "Tuxedo Junction", "Elmer's Tune", and "Little Brown Jug".[2] While he was traveling to entertain U.S. troops in France during World War II, Glenn Miller's aircraft disappeared in bad weather over the English Channel.

I klippet ovan spelas "Stardust"

Miller spent the last night before his disappearance at the Hall in Milton Ernest, near Bedford. On December 15, 1944, Miller was to fly from the United Kingdom to Paris, France, to play for the soldiers there. His plane, a single-engined UC-64 Norseman, USAAF serial 44-70285, departed from RAF Twinwood Farm in Clapham, on the outskirts of Bedford and disappeared while flying over the English Channel.[90] There were two others on board the plane: Lt. Col. Norman Baessell and pilot John Morgan.
A 2014 article in the Chicago Tribune reported that, despite many theories that had been proposed, Miller's plane crashed because it had a faulty carburetor. The plane's engine had a type of carburetor that was known to be defective in cold weather and had a history of causing crashes in other aircraft by icing up.[91] The theory that the plane was hit by a bomb jettisoned by Allied planes returning from an aborted bombing raid on Germany is discredited by the log of a plane-spotter that implies that the plane was heading in a direction that would avoid the zone where such bombs were jettisoned.[92]
When Miller disappeared, he left behind his wife, the former Helen Burger, originally from Boulder, Colorado, and the two children they had adopted in 1943 and 1944, Steven and Jonnie.[93] In February 1945, Helen Miller accepted the Bronze Star medal for Miller.[94]

UC-64 Norseman

Det var alltså isbildning som fick kärran att gå i backen!

Texterna hämtade ifrån Wikipedia

R.I.P. Mr. Miller

In the mood

Det finns en spelfilm,

The Glenn Miller Story 1954 (eller Moonlight Serenade) med James Stewart i hr.

 

tisdag 17 mars 2015

The Largest Aircraft Carrier in The World (full video)

(HD)

USS Nimitz (CVN-68)

Med reservation i vad som sägs i filmen här är uppdaterade fakta :

Supercarriers in service

Country Name (Hull number) Length Tonnage (mt) Class Propulsion Type Commission
 US Nimitz (CVN-68) 333 m (1,093 ft) 100,020 mt Nimitz Nuclear CATOBAR 3 May 1975
 US Dwight D. Eisenhower (CVN-69) 333 m (1,093 ft) 103,200 mt Nimitz Nuclear CATOBAR 18 October 1977
 US Carl Vinson (CVN-70) 333 m (1,093 ft) 102,900 mt Nimitz Nuclear CATOBAR 13 March 1982
 US Theodore Roosevelt (CVN-71) 333 m (1,093 ft) 106,300 mt Nimitz Nuclear CATOBAR 25 October 1986
 US Abraham Lincoln (CVN-72) 333 m (1,093 ft) 105,783 mt Nimitz Nuclear CATOBAR 11 November 1989
 US George Washington (CVN-73) 333 m (1,093 ft) 105,900 mt Nimitz Nuclear CATOBAR 4 July 1992
 US John C. Stennis (CVN-74) 333 m (1,093 ft) 105,000 mt Nimitz Nuclear CATOBAR 9 December 1995
 US Harry S. Truman (CVN-75) 333 m (1,093 ft) 105,600 mt Nimitz Nuclear CATOBAR 25 July 1998
 US Ronald Reagan (CVN-76) 333 m (1,093 ft) 103,000 mt Nimitz Nuclear CATOBAR 12 July 2003
 US George H.W. Bush (CVN-77) 333 m (1,093 ft) 104,000 mt Nimitz Nuclear CATOBAR 10 January 2009

Se även detta "äldre inlägg" klicka på grå länk nedan

http://flygspectrum.blogspot.se/2014/11/f4b-phantom.html

 För mera info och fantastiska bilder på hangarfartyg (USA) klicka på grå länk nedan

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2996580/Stunning-pictures-capture-America-s-aircraft-carriers-humongous-glory-sail-world.html 

Tips om du får störande reklam innan filmerna börjar..

Lägg till adblock-plus i din Webbläsare (gratis) funkar på Fb också.

Svensk flyghistoria, Kongo-krisen

Det är en del Svenska piloter och markpersonal som har varit med om "real-combat-action".

Det är som flygpersonal för FN under Kongo-krisen i Afrika på 60-talet. 

  Här går jag inte in på några historiska fakta om detta krig i dåvarande Belgiska-Kongo och Rhodesia i Afrika. Läs mera på nätet eller kolla med Svensk Flyghistorisk Förening , där finns böcker och fakta om detta.

Men Sveriges Flygvapen deltog med ett antal J29:or. Det var ett antal piloter från Sverige som var med då, vet att jag har briefat några "skeppare" från SAS som pratade gamla minnen....


Se detta unika filmklipp hämtat ifrån SVT:s arkiv.

Här finns dåvarande Överste Dick Stenberg, senare CFV med bl.a.

Generalsekreterare för FN var då svensken Dag Hammarskjöld, hans DC-6:a blev nerskjuten i september 1961 i trakterna av gränslandet Kongo-Rhodesia, där han omkom. Orsaken till nedskjutningen är ännu inte klarlagd. Lägg märke till Flottiljbeteckningen på kärrorna nedan F-22.

måndag 16 mars 2015

Kallfront, och vad som kännetäcknar en sådan.

Våren är på väg, i alla fall i södra Sverige. Vi är bara inne i halva Mars månad ännu.

Lite väl tidigt att "ropa hej" ännu anser jag.

Visserligen har det varit några dagar med ganska så god värme uppåt modiga 10 grader och däröver på vissa platser. Bakslag är alltid att vänta så här års, bara solens varma strålar gör sitt till att värma upp luften, men det "lurar" alltid någon kallfront som skyfflar undan den varma luften så här års..

Detta är vad som händer när en kallfront drar fram...

Kolla först denna i Lapstop ovan.

Sedan denna nedan som förklarar vad en kallfront och varmfront är och vad som kännetecknar en sådan.

Kallfronter "knuffar" alltså bort den varma luften framför sig, vilket gör att den varma luften "glider" upp på den kalla. Detta förlopp brukar gå ganska fort, och nederbörden brukar inte vara så långvarig, kan också upplevas som "skurar" med olika intensitet. Uppklarningen efter passagen brukar komma ganska så kvickt. Luften känns lite svalare eller kallare och klarare..

Vi får se vad som händer i slutet av veckan, om jag får lita till mina "gamla kollegor" på SMHI.

Det finns kännetecken och vissa typer av moln som hör samman med fronter, sk. frontmoln. Men även en aldrig så erfaren och luttrad väderobservatör, eller meteorolog, vågar sig på att ta för givet att det rör sig om vare sig kall eller varmfrontsmoln  vid vissa observationer eller första anblicken av dessa moln. Man kan bara ana sig till, och lita på erfarenheter då dessa molntyper är väldigt "luriga" och kan skifta i utseende väldigt kvickt. Bäst är alltid att ha lyssnat noga på väderprognosen.  Att flyga i eller genom dessa fronter är något som den civila passagerartrafiken gör nästan dagligen. Men inte utan att ha fått sk. "väderbriefing" innan. De stora kärrorna klarar det ganska så lätt, men det är betydligt värre för "småflyget".

 Se inlägget om isbildning nedan (klicka på den grå länken) hör på den förtvivlade kvinnliga pilotens nödanrop.

http://flygspectrum.blogspot.se/2015/03/blog-post.html

Mera om fronter och flygmeteorologi kommer...håll utkik!

Tips om du får störande reklam innan filmerna börjar..

Lägg till adblock-plus i din Webbläsare (gratis) funkar på Fb också.

Flyget i Sverige - Militärflyget - part 5 of 6


Flyget i Sverige - Militärflyget - part 5 of 6 

Missat tidigare avsnitt?

Backa med "äldre inlägg" eller gå framåt från början , isåfall klicka på den grå länken nedan.

http://flygspectrum.blogspot.se/2015/03/flyget-i-sverige-militarflyget-part-1.html 

Är du intresserad av Flyghistoria, och Svensk flyghistoria i synnerhet? Gå med i SFF (Svensk Flyghistorisk Förening) så gör du en flyghistorisk kultur-gärning!

Klicka på grå länk nedan!

http://www.flyghistoria.org/

Tips om du får störande reklam innan filmerna börjar..

Lägg till adblock-plus i din Webbläsare (gratis) funkar på Fb också.

 

söndag 15 mars 2015

Pilot's View of Airbus A380 approach and landing at San Francisco, KORD

Här en fin och informativ film om hur man landar en Lufthansa A380 i den absolut vackraste staden i USA i mitt tycke.

Men "min" favorit stad är ändå denna klicka på grå länken nedan, Lite lugnare och mindre trafik vid SF än O´Hare (KORD)

 

http://flygspectrum.blogspot.se/2014/12/julkalender-lucka-14.html 

 

Tips om du får störande reklam innan filmerna börjar..

Lägg till adblock-plus i din Webbläsare (gratis) funkar på Fb också.

lördag 14 mars 2015

"Chemtrails" och Kondensationsstrimmor

Kondensationsstrimmor, eller kort k-strimmor, beaktas inom meteorologin som moln. De har betydelse för klimatet eftersom de ger upphov till utsläpp av växthusgaser och moln. Denna aspekt bevakas av SMHI.


Det finns en del personer som anser att dessa k-strimmor är storskaliga utsläpp av ämnen från flygplan, med en medveten avsikt att i hemlighet påverka människor, påverka radiotrafiken och påverka klimatet eller vädret. De kallar dessa strimmor för chemtrails. Exakt vad avsikten med detta skulle vara framkommer inte.


När det gäller existensen av chemtrails, finns inga belägg från vetenskap eller myndigheter, varken svenska eller utländska, som kommit till SMHIs kännedom

(citat ifrån SMHI:s hemsida)

Just like me and the other cool cats, we dig Jazz Spectrum 55! Yeah man!

Klicka på  länken nedan...

http://jazzspectrum55.blogspot.se/ 

Tips om du får störande reklam innan filmerna börjar..

Lägg till adblock-plus i din Webbläsare (gratis) funkar på Fb också.

 

Ice Formation On Aircraft

Cessna Caravan


Is kan också bildas av underkyld nederbörd i kombination med kraftig vind vid marken..

Bild ifrån Chicago i december 2014



fredag 13 mars 2015

Flyget i Sverige - Militärflyget - part 4 of 6

Flyget i Sverige - Militärflyget - part 4 of 6 

Missat tidigare avsnitt?

Backa med "äldre inlägg" eller gå framåt från början , isåfall klicka på den grå länken nedan.

http://flygspectrum.blogspot.se/2015/03/flyget-i-sverige-militarflyget-part-1.html 

Är du intresserad av Flyghistoria, och Svensk flyghistoria i synnerhet? Gå med i SFF (Svensk Flyghistorisk Förening) så gör du en flyghistorisk kultur-gärning!

Klicka på grå länk nedan!

http://www.flyghistoria.org/

 

torsdag 12 mars 2015

Boeing 737 takeoff in snowy conditions. HD cockpit view + ATC audio


Se detta mycket, instruktiva och informativa filmclipp ifrån en civilflygplats, i Canada. Montreal International Airport.

Hör Flygledarnas direktiv och försök att hänga med på kartan , var du befinner dig ....

Så om du tror att flyga civil passagerartrafik är som att "köra buss".... GLÖM DET!

Saken blir ju inte bättre av att det är "taskigt" väder heller!

Inte alls olikt på någon av våra större flygplatser i Skandinavien.

SAFTEY FIRST!

Se även denna, klicka på den grå länken.

http://flygspectrum.blogspot.se/2015/03/f18-training-flight-landing-in-civilian.html 

 

Gillar du bra musik? Då får du gärna besöka min Musikblogg, klicka på den grå länken nedan