fredag 19 juni 2015

Nattlysande moln, Noctilucent Clouds

Nattlysande moln

Ja, det finns faktiskt något som heter så, och dom är väldigt vackra. Inte alls så ovanliga som många tycks tro, det gäller bara att ha ögonen på natthimlen.

För mig som tidigare har arbetat inom meteorologins område i  både FV som vpl. väderbiträde ett år, och senare som meteorologassistent på SMHI- Malmö -Sturups flygplats (i dag Malmö Airport) i ca 20 år, så ligger intresset fortfarande kvar, både för flyg och givetvis meteorologi.

Arbetet som väderobservatör, ger en "yrkesskada" det vet alla, som arbetar eller har arbetat med meteorologi, man slutar aldrig att studera molnhimeln och man försöker att vara så observant och uppdaterad, på såväl prognoser och olika intressanta fenomen på molnhimeln. Så man  hänger med lite i alla fall.

 

  Internet  och YouTube är fantastiska kunskapskällor att ösa ur, men det gäller att vara  MYCKET  källkritisk där. Att kolla upp fakta är ganska så lätt om man är intresserad och har tid,  och det gäller givetvis alla informationskällor. En "farlig" informations sajt och ganska föga källkritisk sajt är Facebook, anser jag.

Där om någonstans florerar det massor av sk. "självutnämda proffstyckare och självlärda förståsigpåare". Detta gäller just de meteorologiska fenomen som "amatörer" tycks ha mycket bestämda åsikter om, och kallar sedan dessa för fakta, utan överhuvudtaget kollat upp källorna de fått sina "nyvunna kunskaper" från. Men även andra rent vetenskapliga och bevisligen faktabaserade institutioner ifrågasätts där också, inte så sällan, med helt ogrundade påståenden, och av ren okunskap. På Fb med sina kommetarfält, och YouTube finns sk. "Nättroll, och Näthat" av olika slag, det bör man också vara medveten om. Där kan det också vara mycket svårt att avgöra satir, ironi och humor också.

Innan du kollar dessa fina filmer nedan, så klicka på de gråa länkarna här nedan så får du veta lite mera fakta om dessa moln.

/

  Njut sedan av dessa fina moln , och är du lite observant och vaken i sommarnatten så kanske just du får ett tillfälle att få se dessa fina moln...Du behöver inte vara  en "nattuggla" för att få se dom heller. Men med lite tur  så kanske du upptäcker dom.. Jag kan nämna att jag har sett nattlysande moln under min tid vid SMHI, men det var inte så speciellt ofta. Tyvärr så stör städer och samhällen för mycket med sina upplysta gator och vägar, även ute på landsbygden, men nattlysande moln finns, och dom går att se, och dom är väldigt vackra. Så se uppåt på natthimmlen i sommar.




/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar