måndag 16 mars 2015

Kallfront, och vad som kännetäcknar en sådan.

Våren är på väg, i alla fall i södra Sverige. Vi är bara inne i halva Mars månad ännu.

Lite väl tidigt att "ropa hej" ännu anser jag.

Visserligen har det varit några dagar med ganska så god värme uppåt modiga 10 grader och däröver på vissa platser. Bakslag är alltid att vänta så här års, bara solens varma strålar gör sitt till att värma upp luften, men det "lurar" alltid någon kallfront som skyfflar undan den varma luften så här års..

Detta är vad som händer när en kallfront drar fram...

Kolla först denna i Lapstop ovan.

Sedan denna nedan som förklarar vad en kallfront och varmfront är och vad som kännetecknar en sådan.

Kallfronter "knuffar" alltså bort den varma luften framför sig, vilket gör att den varma luften "glider" upp på den kalla. Detta förlopp brukar gå ganska fort, och nederbörden brukar inte vara så långvarig, kan också upplevas som "skurar" med olika intensitet. Uppklarningen efter passagen brukar komma ganska så kvickt. Luften känns lite svalare eller kallare och klarare..

Vi får se vad som händer i slutet av veckan, om jag får lita till mina "gamla kollegor" på SMHI.

Det finns kännetecken och vissa typer av moln som hör samman med fronter, sk. frontmoln. Men även en aldrig så erfaren och luttrad väderobservatör, eller meteorolog, vågar sig på att ta för givet att det rör sig om vare sig kall eller varmfrontsmoln  vid vissa observationer eller första anblicken av dessa moln. Man kan bara ana sig till, och lita på erfarenheter då dessa molntyper är väldigt "luriga" och kan skifta i utseende väldigt kvickt. Bäst är alltid att ha lyssnat noga på väderprognosen.  Att flyga i eller genom dessa fronter är något som den civila passagerartrafiken gör nästan dagligen. Men inte utan att ha fått sk. "väderbriefing" innan. De stora kärrorna klarar det ganska så lätt, men det är betydligt värre för "småflyget".

 Se inlägget om isbildning nedan (klicka på den grå länken) hör på den förtvivlade kvinnliga pilotens nödanrop.

http://flygspectrum.blogspot.se/2015/03/blog-post.html

Mera om fronter och flygmeteorologi kommer...håll utkik!

Tips om du får störande reklam innan filmerna börjar..

Lägg till adblock-plus i din Webbläsare (gratis) funkar på Fb också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar