fredag 20 mars 2015

Lite om allmän meteorologi

Det ganska ofta jag får frågor om moln, väder och olika väderfenomen, vilket kanske inte är så konstigt, eftersom jag har arbetat vid SMHI /Malmö-Sturup Flygvädertjänst som met.ass och väderobservatör där i ca 20 år. Jag  startade min karriär inom meteorologin vid Flygvapnets väderskola på  F 12 i Kalmar och som vlp väderbiträde på F 17 Ronneby.

Som min blogg antyder, så finns här redan en del inlägg om vissa meteorologiska fenomen i form av små korta och informativa filmer. Dessa är ofta på engelska.

Nu är ju flygmeteorologin mera specialiserad för flyg, piloter och flygsäkerhet och lite mera "komplicerad" än vad den allmänna "vanliga" meteorologin är, den som du till vardags möter i media radio och TV, men det hindrar inte alls att jag delar med mig lite av mina erfarenheter.

Jag har fått godkännande av "mina gamla kollegor" vid SMHI, så där är det grönt. Jag har fortfarande god kontakt med dom, kan jag inte svara, så tar jag kontakt med  SMHI. Nu är ju inte SMHI unikt, det finns vädertjänster i andra länder också. men det är SMHI som jag känner bäst. Flygvapnets vädertjänst är inte dåliga dom heller, men dom är specialiserade på det dom kan bäst, dvs. Flygmeteorologin. Främst då under sina egna aktiviteter och tillsammans med andra grenar inom försvaret.

Eftersom jag finns på Fb också, är det ganska naturligt att där kommer frågor.

Det är bara kul om jag kan besvara dom alla. Det finns ett enormt intresse för "väder" det vet jag. Jag har också haft några föreläsningar inom allmän meteorologi på Litorina Folkhögskola i Karlskrona. Det är något som kanske återkommer till hösten igen. Håll utkik.

Skall framöver starta en liten "molnskola" här på min blogg, med bilder och filmer från nätet.

Hoppas det blir till lite glädje för alla vetgiriga. Ni får gärna komma med frågor, så ska jag försöka svara så gott jag kan. Har ni bilder, så är Fb det bästa sätt att lägga ut bilder på.

Passar här på att göra reklam för SR:s Radio och TV meteorolog Mats Andersson (god vän och gammal kollega) som ska ha ett radioprogram i P4 under påsken lyssna på det. Annandag Påsk kl 1100 i SR P4.

Här har du Mats Andersson, känner du igen honom? (Foto:SR)

 

Vi kan börja med att avfärda något som kallas för "chemtrails" direkt, så har vi den frågan ur världen. Klicka på den grå länken nedan.

 

http://flygspectrum.blogspot.se/2015/03/chemtrails-och-kondensationdstrimmor.html




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar