tisdag 31 mars 2015

Trött på flygplansbuller? Test idag!

En Ny revolutionerande innovation ska i dag testas på Flygvapnets JAS-plan.

- Vi lever i en alltför högljudd miljö nu för tiden säger Kapten L. Uhring på en pressvisning vid en av våra flottiljer.

- Allt i från gapiga och skrikiga människor, som kan verka störande i miljön, till våra flygplan, som också  kan föra lite oväsen, dessa verkar vara till viss irritation hos en del säger han. 

- Flygvapnet vill inte vara sämre än att vi  också kommer att bidra till en tystare ljudmiljö framhåller han.

Det är genom en tillsynes ganska enkel, men genial innovation som två forskare i USA nu tagit fram en sk. ljuddämpare för jetflygplan.

Dr. Dessie Bell och Mr. Chut Oph uppger inför en häpen publik  hur detta kommer att fungera.


Här ovan en bild ifrån ett Amerikanskt test.

- Man för helt enkelt in ett "rör" i själva förbränningsmotorns avgassystem fortsätter Dr. Bell och tillägger att själva rören är en sk. engångsvara som förbränner sig självt när flygpasset är över.

Billigt och miljövänligt!

.

- Med en enkel metod för man in själva "röret" i avgassystemet, startar upp motorn och genom värmen expanderar metallhöljet och "klistrar" sig fast av sig självt tillägger Mr. Chut Oph. 

-Höljet är av den nya typen av legering som kallas för Auvrillium (fransk), säger han.

Det kommer att ta några år innan dessa prototyper kommer att användas, men intresset är stort intygar de båda forskarna ivrigt. Ljudnivån från en flygplansmotor kommer med all sannolikhet att sänkas till allt ifrån nästan ljudlöst, till på sin höjd som från ljudet av en bilmotor avslutar de båda forskarna.

Här baktill för man in "röret" i en JAS:

Obs denna JAS (se bild ovan) här är också försedd med två st "Molnätare", dom ovala sakerna som hänger under vingarna, "äter" upp alla moln som finns framför flygplanet, på så vis flyger man alltid i molnfritt väder. (ännu ej tillräckligt utprovade ännu, tillägger man från väl underättad källa)  Fotograf: A. Nonym

Här jagar ett JAS-plan ett ryskt flygplan med dom nya molnätarna.

Prov med den nya Ljuddämparen kommer att ske i dag genom en överflygning vid Stortorget på eftermiddagen. Dom som ingenting hört eller sett, uppmanas idag att lämna rapport till närmaste lokala myndighet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar