torsdag 5 mars 2015

What is the jet stream and how does it work? /Classical WW I planes

 

Skulle knappast tro att dessa båda två  kärror  nedan kan flyga så högt.

 Jetströmmar är något som är mycket viktiga för den civila flygpassagerartrafiken.

Kärrorna går oftast på dessa höga höjder, dels för att utnyttja medvindarna i dom, undvika dom när det blir motvind, eller tanka mera bränsle då man måste flyga i motvind.

Man väljer dessa höjder dels för att luftmotståndet är mindre, vilket ökar hastigheten på kärran, och på så sätt sparar man dyrbart bränsle och vinner tid också. Det handlar helt enkelt om "bränsle-ekonomi". Ett smart sätt att utnyttja naturens krafter alltså.

EX: En normaltid för sträckan Malmö-Airport till Stockholm-Arlanda är ca 50-55 min. För att optimera bränsleåtgång och flygtid tar man alltid kontakt med meteorologen för en väderbriefing innan start. På så vis får man reda på väder under sträckan, och framförallt vindförhållandena på hög höjd. På Flygspråk kallas dessa för höjdvindar (High Levels and Low Levels). Marchhöjden ligger i regel mellan 8000 - 10000 m, och det är just där jetvindarna finns ibland.

Du kan ibland se dessa kärror vid klart väder, då syns dom ibland med en vit svans efter sig, en sk.kondensations-strimma. (K-strimma).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar